Vad är en konferens?

Konferensen är nutidens viktigaste möte där idéer utbyts, nya kontakter knyts och nya viktiga bekantskaper föds.

Att mötas på en konferens är en självklarhet för många företag i Sverige och i de övriga nordiska länderna. Det ses som en högt prioriterad investering för att ett företag ska växa och utvecklas tillsammans med sina kollegor, samt att det är högt uppskattat bland företagets anställda.

Konferensens nytta går långt bak i tiden och har länge varit ett sätt för en stor grupp människor inom samma bransch/arbete att mötas för att föra arbetet framåt och utbyta idéer om nya arbetssätt. Konferensen har exempelvis en enorm nytta i forskningsvärlden, där den individuella forskningen har enorm vikt, men utbyte av forskningsresultat kan skapa grunden för stora upptäckter. En konferens inom medicinforskning kan leda till en medicinsk revolution och hjälpa forskare att ta fram nya mediciner som hjälper en enorm skara av sjuka människor.

Konferensen kan ske på olika plattformar och se olika ut. Vissa företag bokar gärna in sig på hotell där deras anställda kan sova under natten samt avnjuta en god middag tillsammans och mingla under kvällen. Under dagen är det oftast fokus på information och föreläsningar. Föreläsningarna kan se olika ut och ofta hyrs det in föreläsare som är duktiga på att förmedla information. Ibland får konferens deltagarna ta del av uppgifter och samarbeta med sina kollegor. I vissa fall är det mycket fokus på team building under en konferens. Då handlar det mycket om att bygga en relation mellan de anställda och förbättra samarbetet på företaget. Deltagarna får då göra övningar och roliga lekar där man lär sig mycket om varandra och hur man på enklaste sätt kan jobba tillsammans utan konflikter för att nå bästa möjliga resultat i sitt arbete.

Allt fler hotell i Sverige satsar mycket på en snygg konferensavdelning som är attraktiv för företagen att hyra in sig på. Man fokuserar mycket på att sticka ut ur mängden och erbjuda kunderna ett annorlunda sätt att uppleva konferenser på. Det ska vara mer än endast en föreläsningssal och gärna då en plats med mer fokus på mingel och den sociala biten. Det kan vara en unik middag eller möjlighet för spa. Man vill gärna komma bort från den tråkiga känslan av ett arbetsmöte och känna mer av en rolig upplevelse med sina kollegor. De flesta hotell i centrala Stockholm satsar på stora konferensanläggningar.

Många internationella företag träffar gärna sina medarbetare utomlands. I det fallet bjuder man med alla sina anställda på en kort vistelse utomlands där de anställda från olika länder får träffas och avnjuta en härlig upplevelse tillsammans. Detta är högt uppskattat dock självklart något mer kostsamt för företaget, men oftast mycket uppskattat av de anställda.

Lämna ett svar